Την Παρασκευή 15-3-24 αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ ΑΜΘ και του Σωματείου ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης πραγματοποίησαν επίσκεψη στον περιφερειάρχη ΑΜΘ στην Κομοτηνή κ. Τοψίδη Χριστόδουλο. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν οι εξής: ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ, κ.Λυμβαίος Ιωάννης που είχε τον συντονιστικό ρόλο , ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑμεΑ ΑΜΘ κ.Κρεμύδας Σμάραγδος, η αναπληρώτρια Γ. Γραμματέας της ΠΟΜΑμεΑ ΑΜΘ κ. Μαμαλιά Δέσποινα, η Ταμίας της ΠΟΜΑμεΑ ΑΜΘ κ. Σέλβη Μαρία, , ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε. Ροδόπης κ. Σκοπιανός Αλέξανδρος, ο Οργανωτικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του Σωματείου κ. Ποιμενίδης Ηλίας, ο Ταμίας του Σωματείου κ. Μπαξεβάνης Αλέξανδρος και η Οργανω. Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΔΑΔΑ Κομοτηνής κ. Ευγενία Εξακοΐδου. Η επίσκεψη είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα γνωριμίας των εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος με την νέα αρχή της περιφέρειας ΑΜΘ τον κ. Τοψίδη Χριστόδουλο.
Συζητήσαμε για την δυνατότητα ενίσχυσης και συνέχισης του συμφώνου της συνεργασίας μεταξύ της περιφέρειας ΑΜΘ και της ΕΣΑμεΑ με σκοπό την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το ΠΕΠ ΑΜΘ και στην κατεύθυνση όσων περισσότερων πόρων από το ΠΕΠ για την δημιουργία δομών (π.χ. ΣΥΔ, ΚΔΗΦ, ΚΔΑΠ κ.α.) στην περιφέρεια ΑΜΘ. Επίσης, συζητήσαμε για την βελτίωση της προσβασιμότητας σε όλα τα κτίρια που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση 1ο και 2ο βαθμού τόσο στο δομημένο, κτιριακό αλλά και στο ψηφιακό περιβάλλον. Ακόμη, για την δημιουργία γραφείου ΑμεΑ που θα λειτουργεί ως παρατηρητήριο εφαρμογής των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, ένα σχέδιο που η νέα διοίκηση της περιφέρειας το έχει ήδη δρομολογήσει για τις εφαρμοσμένες πολιτικές της περιφέρειας σύμφωνα με τον νόμο 4488 του 2017.
Τέλος, ζητήσαμε την ενδυνάμωση της επιτροπής προσβασιμότητας της περιφέρειας, ώστε η συμπερίληψη της προσβασιμότητας να είναι η βασική αρχή για την ουσιαστική συμμετοχή στην κοινωνική ζωή των ΑμεΑ, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους της περιφέρειας ΑΜΘ.
Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη κ. Τοψίδη Χριστόδουλο για το χρόνο του και την επιθυμία του να ασχοληθεί περαιτέρω με τα ουσιαστικά προβλήματα των ΑμεΑ της περιφέρειας ΑΜΘ.
Με Εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΜΑΜΕΑ ΑΜΘ ΣΜΑΡΑΓΔΟΣ ΚΡΕΜΥΔΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΜΕΑ Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ