ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024, ο Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, κ.Λυμβαίος Ιωάννης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κ.Κρεμύδας Σμάραγδος, η Ταμίας της ΠΟΜΑμεΑ ΑΜΘ κ.Σέλβη Μαρία, ο Οργανωτικός Γραμματέας κ. Ποιμενίδης Ηλίας, και το μέλος της Ε.Ε , κ. Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος και ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε. Ροδόπης,κ. Σκοπιανός Αλέξανδρος, επισκέφτηκαν το νέο Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή ΑΜΘ, Υποστράτηγο Γιάννη Καραμανλή, με αφορμή την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.
Ο Υποστράτηγος, Γιάννης Καραμανλής, υποδέχτηκε με θέρμη τα ανωτέρω μέλη των φορέων Ατόμων με Αναπηρία, τα οποία του ευχήθηκαν η θητεία του στο αξίωμα αυτό να είναι δημιουργική. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την επιτακτική ανάγκη της προάσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρίες και της εξασφάλισής τους σε καθημερινό επίπεδο, σε ένα Κράτος Δικαίου με συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.
Εν συνεχεία, παρουσιάστηκαν αιτήματα των εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος, που συνίστανται στην προσβασιμότητα των υποδομών της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, στην άμεση αντίδραση και παρέμβαση των οργάνων της, στις περιπτώσεις που άτομα με αναπηρία βρίσκονται σε κίνδυνο ή εμποδίζεται ή καταπατάται ανθρώπινο δικαίωμά τους, στην επιμόρφωση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας -Θράκης από το ΙΝ-Ε.Σ.Α.μεΑ. (Ινστιτούτο Ερευνών και Μελετών της Ε.Σ.Α.μεΑ.), πάνω σε θέματα εξυπηρέτησης, προσέγγισης κι επικοινωνίας του αστυνομικού προσωπικού με τα άτομα με κώφωση ή προβλήματα ακοής, με νοητική αναπηρία, με αυτισμό, με σύνδρομο down, με εγκεφαλική παράλυση, με ψυχική αναπηρία ή με άλλες βαριές αναπηρίες, καθώς και σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, όπως αυτά αναφέρονται στο Σύνταγμα της χώρας και στη Διεθνή Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Ο Υποστράτηγος, Γιάννης Καραμανλής, έδειξε ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον και ανέπτυξε μία εποικοδομητική συζήτηση, με κατεύθυνση προς την εκπλήρωση αυτών, αντιλαμβανόμενος ότι η Ελληνική Αστυνομία μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, και στην εξασφάλιση μίας ζωής των ατόμων με αναπηρία ασφαλούς αλλά και αξιοπρεπούς ζωής
Ευχαριστούμε θερμά τον Υποστράτηγο, Γιάννη Καραμανλή, για το χρόνο του και την επιθυμία του να ασχοληθεί περαιτέρω με τα ουσιαστικά προβλήματα των ΑμεΑ.
Με Εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΜΑΜΕΑ ΑΜΘ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΜΕΑ Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ
ΣΜΑΡΑΓΔΟΣ ΚΡΕΜΥΔΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ