Η ΠΟΜΑμεΑ ΑΜΘ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία της για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι μετακινήσεις των μαθητών με αναπηρία στα ειδικά σχολεία τους με ταξί.

Τη Τρίτη 9-6-2020 αντιπροσωπεία της ΠΟΜΑμεΑ ΑΜΘ επεσκέφθη την ΠΕ Ξάνθης για το θέμα του μαθητή με αυτισμό ,μικρού Θανάση και το ενδεχόμενο έξωσης αυτού και της οικογενείας του από την οικία όπου διαμένουν στο Δήμο Αβδήρων.

Στη συνάντηση αυτή γονείς παιδιών με αναπηρία που φοιτούν σε ειδικά σχολεία μας κατήγγειλαν το γεγονός της μεταφοράς των παιδιών τους στα σχολεία τους με ταξί, χωρίς να λαμβάνεται υπ όψιν η σαφής οδηγία της κυβέρνησης για τον τρόπο μεταφοράς των μαθητών με ασφάλεια λόγω της πανδημίας convid 19 βάσει των κείμενων διατάξεων που ορίζει το ΦΕΚ 2087,αρθρο 5,παράγραφος 1,το οποίο αναφέρει ότι θα πρέπει να βρίσκεται εντός του ταξί ο οδηγός και 2 μαθητές.

Τα μέτρα και οι οδηγίες θα πρέπει να είναι σαφή και ξεκάθαρα αλλά και η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνεται χωρίς παρεκκλίσεις.

Μετά λύπης μας διαπιστώσαμε μετά από ενδελεχή έλεγχο και σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης ότι στη ΠΕ Ξάνθης τα παιδιά με αναπηρία που μεταφέρονται με ταξί είναι 4 μάξιμουμ συν τον οδηγό ανά αυτοκίνητο κάτι που ξεπερνάει κάθε αίσθημα κοινής λογικής αλλά και δημόσιας ασφάλειας και βάζει σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών ΑμεΑ της σχολικής κοινότητας, των οικογενειών τους αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Αναμένουμε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να διερευνήσουν την νομιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης που αντιβαίνει σε κάθε ιατρικό πρωτόκολλο.