Αδιανόητο: Ο δήμος απαγορεύει την είσοδο σε ΑΜΕΑ στην πλατεία του Άργους


Ένα πρωτοφανές γεγονός καταγγέλλει η Ε.Σ.Α.με.Α. μετά από απαγόρευση των ατόμων με αναπηρίες στην κεντρική πλατεία της περιοχής.

Πιο αναλυτικά, αναφέρει σε ανακοίνωση της τα εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες διακινήθηκε στον Τύπο φωτογραφία μίας πινακίδας στην πλατεία του Άργους, η οποία απαγορεύει στα άτομα που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο να περάσουν από γεφυράκι που βρίσκεται εκεί. Η πινακίδα ανέφερε: «ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ η διέλευση των αναπηρικών αμαξιδίων λόγω κλίσης μεγαλύτερης του 6%». Μετά το σάλο στα ΜΜΕ και στα social media η πινακίδα άλλαξε, συνεχίζει να «απαγορεύει» τη διέλευση στους χρήστες αμαξιδίων, αλλά τώρα αναφέρει ότι τοποθετήθηκε μετά από «έγγραφη υπόδειξη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου». Η λέξη ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ λείπει, αλλά συνεχίζει να υπάρχει η φιγούρα με το αμαξίδιο και το σύμβολο τα ης απαγόρευσης!

Η ΕΣΑμεΑ κινήθηκε τάχιστα, καθώς, έργο το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους της ΕΕ απαγορεύεται να μην είναι προσβάσιμο και μετά από ενέργειές της η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Πελοποννήσου απέστειλε στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Μελετών του Δήμου Άργους Μυκηνών επιστολή με την οποία ζητά:


– την εξεύρεση τεχνικής λύσης για τη διασφάλιση της πρόσβασης της πεζογέφυρα και από τα άτομα με αναπηρία,
– ως προς την πινακίδα, την αντικατάστασή της με άλλη που θα ενημερώνει ότι ο περιορισμός κίνησης είναι ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ και δρομολογείται κατάλληλη και νόμιμη διευθέτηση του θέματος.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι η δυνατότητα πρόσβασης για τα άτομα µε αναπηρία αποτελεί ένα από τα κριτήρια που πρέπει να τηρούνται κατά την επιλογή έργων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τις διάφορες φάσεις υλοποίησης. Το ότι το έργο δεν είναι προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία είναι αδιανόητο, καθώς έχει παραβιαστεί το κανονιστικό πλαίσιο των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά δεν έχει εφαρμοστεί το κριτήριο της προσβασιμότητας.

Η ΕΣΑμεΑ με τις ενέργειές της όχι μόνο διασφάλισε ότι ο δικαιούχος της Πράξης αυτού του έργου έχει την υποχρέωση να τηρήσει πλήρως και χωρίς εκπτώσεις το Κανονιστικό πλαίσιο και να αποδώσει το Έργο στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες του Άργους καθολικά προσβάσιμο.

Ταυτόχρονα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς όσους υλοποιούν έργα του ΕΣΠΑ, ότι παραβίαση του Κανονιστικού πλαισίου δεν είναι αποδεκτή και καλεί όλους τους πολίτες αν πέσει τέτοια περίπτωση ξανά στην αντίληψή τους να ενημερώνουν άμεσα την ΕΣΑμεΑ.»